2010. november 2., kedd

Kávé, kávé mindenáron...


Egy jó erős kávéval kezdődik a reggel. Legalábbis nálam mindenképpen. Ez adja meg a kezdő löketet a naphoz. Már maga a berögzült ritmus is kellemes, amikor kimész a konyhába és a megszokott mozdulatokkal felteszel egy adag kávét, hogy mire visszaérsz már csak rád várjon. Bár mostanában igyekszem kevesebbet inni belőle, hiszen mindig csak a káros hatásait emelik ki, mint pl.: magas vérnyomás.
Talán változtatnom kellene a későn fekvés, korán kelés sémán. Viszont ezt könnyebb így elmondani, mint megtenni. Nálunk este mozgalmas az élet. Mindenki akkor jön haza, akkor beszélgetünk.
Kávézókba csak elvétve teszembe be a lábam akkor is kizárólag társaságban. Napközben amúgy sem igazán tudnám elképzelni, hogy kávézzak. Egyrészt időm sem lenne rá, másrészt ez nálam egy reggeli tevékenységként rögzült.

Gondoltam ha már a kávéról ejtek néhány szót, akkor utána is nézek a témának:


A kávét bármilyen hihetetlen is, a legenda szerint kecskék fedezték fel. Jó néhány vörös kávébabcserje lelegelése után egyre nyugtalanabbá váltak és a pásztorukat sem hagyták nyugodni, aki végül elvitte a kávébab szemeket a szerzetesekhez. Ők jöttek rá végül, hogy a belőle kinyert itallal ellehet űzni az álmosságot.
Egyes vélemények szerint neve az etiópiai Kaffa tartomány nevéből eredeztethető. 
Az orvosok sokáig óvaintettek a kávéfogyasztástól: magas vérnyomás, gyomorfekély, koleszterinszint-növekedés, csontritkulás, stroke szerepelt a fekete ital fekete listáján. Dacára az orvosi ellenjavallatnak, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik. Egy átlag magyar évente 280 csésze feketét hörpint magába, ezzel a kávé a legnépszerűbb élvezeti cikkeink egyike.
A floridai egyetem agykutatási intézete egy tanulmányt folytatott, amely kétségbe vonja a kávézás ártalmairól szóló híresztelések megalapozottságát, és számos pozitív élettani hatást tulajdonít a fekete levesnek: csökkenti a vesekő kockázatát, enyhíti a migrénes és menstruációs fájdalmakat, segít átvészelni a másnaposságot, az agyi vérkeringés serkentése révén pedig csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának valószínűségét.Emellett egyre több kutató pedzegeti, hogy a kávénak szerepe lehet a rák elleni küzdelemben is.

Néhány további érdekesség :

  • A kutatók szerint a koffein az embereknél is fokozhatja a szexuális örömöket, de csak akkor, ha nem rendszeres kávéfogyasztók. (A kísérletet patkányokon végezték)
  • Egy kisebb tanulmány kimutatta, hogy mérsékelt mennyiségű koffein – kb. két csésze kávé – megszüntetheti az izomlázat. A kutatók azonban nem rendszeres kávéfogyasztókat vizsgáltak
  • Egy tanulmány szerint, ha öt-tíz csésze koffeinmentes kávét iszol, annyi koffein jut a szervezetedbe, mintha megittál volna egy rendes kávét.
  • Elsősorban nem a koffein felelős a kávé keserű ízéért. Az elkövetők sokkal inkább az antioxidánsok.

Forrás: 1. SzabadFöld online - A kávé méreg vagy orvosság?
          2. Ötvenentúl.hu - Élvezd a korodat! 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése